21.3.2017

Granlundin kasvu jatkuu - liikevaihto kasvoi 13 %

Talotekniikkasuunnitteluun, konsultointiin ja ohjelmistoihin keskittyvä Granlund-konserni jatkoi 2016 kasvuaan. Konsernin liikevaihto kasvoi 13 % edellisestä vuodesta, ollen noin 62 M€ (54,7 M€). Konsernin´liikevoitto oli 7,1 M€ (6,8 M€). Panostus innovaatiotoimintaan jatkui voimakkaana ollen noin 7 % konsernin liikevaihdosta.

Granlund Managerin liikevaihto kasvoi

Granlund Managerin ja muiden softatuotteiden liikevaihto kasvoi kotimaassa. Vuonna 2016 liiketoiminnassa edettiin vahvasti kuntasektorilla sekä voitettujen tarjouskilpailujen kautta. Aikaisemmin syntyneitä asiakkuuksia vahvistettiin ja markkinaosuus kasvoi oman asiakaskannan kasvun myötä.

Murrosta on syntymässä lähitulevaisuudessa. Kiinteistörekisteri-vuokravalvonta ja niihin liittyvät raportointijärjestelmät ovat uusimisen tarpeessa. Uutta teknologiaa alkaa olla myös saatavilla, mm. reaaliaikaiset tapahtumat kiinteistöissä ohjaavat johtamista ja tietomallit saadaan hyötykäyttöön myös ylläpidossa.

Granlund Managerin merkittävin kehityskohde oli käyttäjäkokemuksen parantaminen. Ylläpidon tietomalleille valittiin teknologia-alusta ja kehitystyö käynnistyi konkreettisesti. IWMS 360 eli Integrated Workplace Management System IWMS -konsepti lanseerattiin yhteistyössä kolmen muun järjestelmätoimittajan kanssa.

Huippulukemia rakennus- ja kiinteistöalalla

Konsernin vakavaraisuus ja maksuvalmius ovat pysyneet hyvinä. Oman pääoman tuotto vuonna 2016 oli 29,2 % (38,0 %) ja omavaraisuusaste 49,8 % (49,2 %). Kaikkien konserniin kuuluvien yhtiöiden liikevaihto ja operatiivinen tulos oli vähintään tyydyttävä, joidenkin osalta erinomainen. Jokainen granlundilainen on mukana tulospalkkiojärjestelmässä ja palkkioita maksetaan yhteensä 2,7 M€.

"Vuosi 2016 oli Suomen rakennus- ja kiinteistömarkkinoilla poikkeuksellisen hyvä. Suurhankkeiden määrä oli ennätyksellinen ja tämä piti myös talotekniikkakonsultit kiireisinä. Tilauskannoissa saavutettiin suunnitteluja konsulttialoilla kaikkien aikojen huippulukema”, kiteyttää vuoden tapahtumia toimitusjohtaja Pekka Metsi.

Kasvua kaikilla osa-alueilla

Granlund lanseerasi uuden 2020-strategian ja panostaa erityisesti rakennetun ympäristön ja kiinteistön käyttäjien hyvinvoinnin parantamiseen. Hyvät sisäympäristöt, energiatehokkuus, toimivat tekniset järjestelmät sekä niitä tukevat digitaaliset palvelut ovat toiminnan keskiössä. Konserni kansainvälistyy ohjelmistoliiketoiminnan kärjellä.

Granlundin markkinaosuus taloteknisessä suunnittelussa kasvoi hiukan ja oli erityisen vahva sairaala-, infra- ja liikerakennushankkeissa. Suurhankkeet muodostavat noin kolmasosan Granlundin suunnittelusta.  Tytäryhtiö Granlund Consulting Oy keskittyy mm. kiinteistöjohdon konsultointiin, energia- ja ympäristökonsultointiin sekä kustannuslaskentaan ja erottuu markkinassa niin energiaoptimoinnissa, rakennushankkeiden yhteistoimintakäytäntöjen edistäjänä kuin kiinteistökauppojen TEDD- ja Due Diligence -palveluiden markkinajohtajana.

Konserni laajeni kolmella yrityskaupalla - Oulussa, Rovaniemellä ja Riihimäellä. Granlund toimii nyt 20 paikkakunnalla Suomessa, henkilöstömäärä oli vuoden lopussa 706 kasvaen miltei 80 hengellä.